Manuskript til klumme i Jyllands-Posten 9.10.2017

Af Lars Olsen

JP’s læsere er af naturlige grunde optaget af Vestjyllands nye rovdyr: Ulven. Landmænd beretter om angreb på lam og husdyr, og folk tager golfkøller med som forsvar på tur i skoven. Eksperter i storbyerne forsikrer, at ulve ikke er farlige for mennesker – ja, tja, bum, bum, bum…

Vestjyderne må trøste sig med, at de langt fra er ene om ofret på naturens alter. Københavns overborgmester Frank Jensen måtte for nylig opgive flere tusinde boliger på Amager Fælled på grund af nogle frøer. Der rejste sig en massiv folkestemning anført af den »grønne blok«: Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet.  Planen omfattede kun seks procent af Fælleden, men berørte angiveligt sjældne planter og frøer. En fjerdedel af boligerne var almene. Tilbagetoget er således også et nederlag for socialdemokraternes vision om boliger i København til pædagoger, politibetjente og andre, der har almindelige indtægter.

Striden har startet spekulationer om, at den »grønne blok« får flertal på Rådhuset ved kommunalvalget. Nogle meningsmålinger tyder på det. Alternativet stiller op for første gang og spås et godt valg i København. Et grønt flertal vil indvarsle en ny form for logik i Danmarks hovedstad, der ifølge Alternativet skal bruges som laboratorium for nye livsformer.

»Nogle mener, at vi skal have boliger, boliger, boliger. Men har vi virkelig brug for alle de boliger,« spørger Alternativets spidskandidat, kaospiloten Niko Grünfeld, i Weekendavisen. At det københavnske boligmarked er rødglødende – og der mangler boliger til almindelige indtægter – er hinsides hans alternative horisont. Weekendavisen interviewer Niko Grünfeld på den nye Carlsberg station. Han vil erstatte tog med supercykelstier, hvor elcykler og ladcykler kan fragte pendlere og varer ind til byen.

Den nye konkurrent får SF og Radikale til at agere stærkt alternativt. De ellers åh-så-ansvarlige Radikale vil bruge en kvart milliard på en søpark i Sortedams Sø på Østerbro. Den 33-årige radikale beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev, er ellers under massiv kritik på grund af umenneskelig behandling af sygemeldte. Folk med komplicerede sygdomme er beordret til møde på Jobcenteret – om nødvendigt sengeliggende. Der har været adskillige demonstrationer, og tallene viser, at København bevilger langt færre førtidspensioner end Aarhus og Odense.

Da andre partier afsatte ti millioner til hurtigere afklaring af sygemeldte, skete det udenom De Radikale. Hjertet banker ikke for de nedslidte og syge, men for Østerbro-middelklassens badning i Søerne.

Striden i København står mellem to forskellige former for centrum-venstrefløj. Det folkelige og sociale står overfor en ny type progressive, der appellerer til storbyernes højtuddannede og er optaget af immaterielle spørgsmål. Hér er frøer og ladcykler vigtigere end gamle »røde« mærkesager om almene boliger og kollektiv trafik.

Alternativet foreslår en kødløs dag i alle offentlige institutioner, herunder plejehjem. Det er dybt asocialt. På plejehjemmene sidder tusindvis af ældre, hvis vigtigste livsnerve er smagsløgene. En af livets små glæder er dagens karbonade eller flæskesteg. Det skal de af med på grund af klimahensyn hos en progressiv middelklasse, der selv flyver på ferie til eksotiske rejsemål flere gange årligt.

Frank Jensens kuldsejlede boligplan har startet en debat om Amager Fælled. Lokale foreslår at sætte bison, elg og kronvildt ud. Hvorfor ikke ulve? Københavns kreative klasse skal da møde naturen i al dens mangfoldighed.

21