Foredrag med Lars Olsen
SOCIALDEMOKRATIET OG DANMARK – FRA STAUNING TIL METTE
Intet andet parti har som Socialdemokratiet formet det moderne Danmark. I år fejrer vi 100-året for Staunings første socialdemokratiske regering i 1924. Gennem årtierne løber en rød tråd: Skismaet mellem blot at forvalte magten og at ændre samfundet til gavn for arbejderklassen og velfærdssamfundet. Et skisma, vi også ser i dag.
Foredraget ser dagens socialdemokrati i et historisk perspektiv. Vi ser gamle Stauning-film, møder Jens-Otto Krag som aftenskolelærer og hører om højrepopulismens aktuelle fremmarch i Vesteuropa – og så trækkes linjen op til Mette Frederiksen og aktuel dansk politik.
Det er en fortælling, der også handler om 100 års forandringer af Danmark, om folkestyre og velfærdsstat. Stilen er levende og afvekslende. Historiske fortællinger veksler med anekdoter, filmklip og erindringsglimt.
Lars Olsen er kolumnist ved Altinget og mangeårig kender af Socialdemokratiet, men ikke medlem af et parti. Han er forfatter til flere anmelderroste debatbøger – blandt andre Rige børn leger bedst (2021) og En bygning slår revner – Socialdemokratiet og det folkelige Danmark (2013).
Kontakt Lars Olsen på mail: lars@larso.dk
København: arbejderbyen der forsvandt
For få årtier siden var København en arbejderby. Over halvdelen af familierne tilhørte arbejderklassen, og store arbejdspladser som B&W satte præg på byens politik og kultur.
I dag tilhører kun en femtedel arbejderklassen, mens 40 procent af københavnerne er i overklassen eller den højere middelklasse. København er blevet yngre, mere velstående og hip, men VVS’eren og pædagogen får stadig sværere ved at finde en bolig, som de kan betale.
Lars Olsen præsenterer analyser fra den anmelderroste debatbog Rige børn leger bedst, men fortæller også sin egen historie om Københavns forvandling. Lars Olsen voksede op i 1960’ernes og 1970’ernes København, under foredraget veksler statistik og bykort med anekdoter og gamle foto og sange.
SOCIALE KLASSER, POLARISERING – OG HVORDAN DET ER I DIT OMRÅDE
De sociale klasser bor og lever mere adskilt end for få årtier siden – og det presser samfundets sammenhængskraft.
Vi har fået voksende skel mellem hovedstadsområdet og Stor-Aarhus, hvor mange kvarterer domineres af folk med pæne indkomster og lange uddannelser – og det brede arbejder- og middelklasseland udenfor.
Klasseskel har, sammen med årtiers centralisering, skabt større mistillid mellem provinsen og beslutningstagerne i hovedstaden – dem i »de fine saloner«, som det siges. Mange i de små samfund langt fra de store byer føler sig ligefrem hægtet af og tror ikke længere på det politiske system. Danmark har fået nogle af de sociale og geografiske skel, der i andre lande har ført til Gule Veste eller højrepopulistisk opbrud.
Lars Olsen er blandt forfatterne til Rige børn leger bedst, hvor Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kortlægger de sociale klasser i Danmark – og hvor de bor helt ned i de enkelte sogne. I foredraget fortæller han om den sociale/geografiske polarisering og dens konsekvenser for samfund og politik. Han viser også kort over, hvordan det specifikt er i den del af landet, hvor foredraget holdes.
Stilen er levende og afvekslende. Danmarkskort og politiske analyser veksler med anekdoter og erindringsglimt.