Det danske klassesamfund

Bogen tegner et bred socialt Danmarks-portræt – vores indkomster, hvor vi bor, vores arbejdsliv, børnenes uddannelses-muligheder, ja selv vores valg af ægtefæller er bestemt af uddannelse og klasse. Bogen bygger på et nyt og omfattende datasæt, der kortlægger udviklingen fra 1985 til idag, men den er også spækket med hverdagsberetninger, som sætter kød og blod på de sociale klasser. Der tegnes Læs mere om indholdet og forfatterne her

Vi fire forfattere har skrevet en fælles kronik til Information, som opridser nogle af hovedpointerne, læs her

I en kronik tager jeg fat på en af de debatter, der er fulgt i kølvandet på bogen – om forholdet mellem arbejderklassen og middelklassen. Læs mere her

Du kan teste din egen klasse, se tallene for din kommune og læse tallene bag bogen på www.klassesamfund.dk

– Uddrag af anmeldelser:

GRUNDPENSUM FOR ALLE PÅ CENTRUM-VENSTRE

I Politiken 29.10.2012 giver Kristian Madsen bogen fire hjerter og slutter sådan:

»SELVE ANALYSEN er både vigtig og velgørende i en fattig tid for nye ideer fra venstre side. Bogen giver dermed et stærkt grundlag for en ny debat, der retter de politiske projektører tilbage mod arbejderklassens problemer, og i det hele taget tør tale om sociale skel, som en konkret faktor i vores samfund. Derfor fortjener bogen plads som en del af tidens grundpensum for alle, der identificerer sig med centrum-venstre

Du kan læse hele anmeldelsen her.

EN FIN DEBATBOG

I Ekstra Bladet 16.12.2012 skriver Hans Engell:

»Hvis nogen tror, Danmark er en hyggelig kolonihave, hvor få har for meget og færre for lidt, tager de fejl. Lars Olsen er en af de få journalister og forfattere, som minder om, at klassesamfundet lever, og forskellene bliver større. En fin debatbog med masser af tal og skarpe konklusioner«.

DYGTIGT UDFØRTE ANALYSER

I Jyllands-Posten 29.10.2012 anmeldes bogen af den liberale debattør Dennis Nørmark, der fra et borgerligt udgangspunkt retter en indholdsmæssig kritik, men også giver bogen mange rosende ord:

»Middelklassen vokser, og verden bliver flad. Det er en demografisk og sociologisk pointe, som efterhånden er blevet gentaget så meget, at den er blevet en sandhed (…) denne myte bliver alvorligt empirisk udfordret (…) igennem en række dygtigt udførte dataanalyser lægger forfatterne frem, at der eksempelvis også findes en overklasse, deri stigende grad (økonomisk og kulturelt) isolerer sig fra resten, og em arbejderklasse, der udgør hele 47 pct.«

POLITISK ANALYSE SOM FÆNGER

I Weekendavisen 2.11.2012 anmeldes bogen af Johanne Mygind, som blandt andet skriver:

»Forfatteren Lars Olsen har efterhånden udviklet sig til samfundsanalytikernes svar på Hanne-Vibeke Holst. Han kan kunsten at lave en politisk analyse, som fænger så meget, at man ivrigt læser videre og næsten tilgiver ham de sproglige klicheer og forhåndsgivne konklusioner, som også skæmmer hans bøger (…) Det ændrer dog ikke ved, at Lars Olsen & Co. skal have ros for den stædige påpegning af, at vi er ved at glemme halvdelen af befolkningen i dagens politiske debat. Hvordan de får stemme er et af tidens mest presserende demokratiske problemer«.

OLSEN OG KLASSESAMFUNDET

Med denne overskrift anmelder Tom Eckeroth bogen i Danske Kommuner nr. 30, 2012 og skriver blandt andet:

»Bogen er en velargumenteret og velunderbygget beskrivelse af, hvordan vi i højere og højere grad lever og bevæger os i ghettoer eller reservater, og at det går ud over sammenhængskraften i samfundet. Den svageste del af bogen er nok den om den afsondrede overklasse, og mest gysende er beskrivelsen af underklassen. Var der ikke en forestilling om, at man i Danmark ikke havde underklasse? (…) Lars Olsen kan jo det billeddannede og fra sin journalisttid også sansen for detaljerne…«

ISBN 9788702134643
Udgivet 29.10.2012
Sider 152

Vejl. pris kr. 200,-

 

21