Klumme i Fagbladet 3F 5.8.2016

Af Lars Olsen

 

Arbejdere fra Polen, Letland og andre østeuropæiske lande presser danske løn- og arbejdsforhold. Men vi glemmer konsekvenserne for de lande, østarbejderne kommer fra. De trues af affolkning og dramatisk faldende skatteindtægter.

NATO spiller med musklerne. Danmark og andre NATO-lande afholder øvelser og sender tropper til de baltiske lande. Det skal afskrække Rusland fra at true sine tre små nabolande.

Den store trussel imod et land som Letland er imidlertid ikke Rusland. Dét er masseudvandringen af letter til Danmark og andre EU-lande. Det påpeger borgmesteren i hovedstaden Riga:

»Jeg ser ikke engang en minimal teoretisk risiko for, at Rusland kunne udgøre en trussel imod Letlands uafhængighed – først og fremmest af den simple grund, at vi er med i NATO. Jeg ser en langt større trussel imod Letlands uafhængighed i vores demografiske udvikling,« sagde Nils Usakovs for nylig til Weekendavisen.

Han peger på, at Letlands befolkning i 1989 udgjorde 2,7 millioner, men nu er skrumpet til 1,9 millioner. Hundredtusinder er flyttet til de rigere lande i EU.

»Der er en forventning om, at vi skrumper yderligere til kun 1,5 millioner. Så den største trussel imod Letland er, at vi kommer til at mangle skatteborgere i fremtiden,« påpeger Nils Usakovs, der er socialdemokrat og har studeret økonomi i Danmark.

Ifølge FN vil en række stater verden over opleve et faldende befolkningstal frem mod 2050. Samtlige ti hårdest ramte lande ligger i Øst- og Centraleuropa. Befolkningstilbagegangen er den største i moderne historie.

Konsekvensen er massiv affolkning af store områder, i mange landsbyer er kun de ældre tilbage. Samtidig hænger økonomien ikke sammen. Der kommer til at mangle erhvervsaktive borgere og dermed skatteindtægter.

Folkevandringen fra Øst- til Vesteuropa stiller spørgsmål ved EU’s dogme om »arbejdskraftens fri bevægelighed«. Det er fint, at virksomhederne kan hyre folk med særlige kvalifikationer i andre lande. Folkevandringen er imidlertid resultat af noget andet: Forsøget på at skabe ét europæisk arbejdsmarked for 28 lande på vidt forskelligt udviklingstrin.

For rumænere og letter er danske lønninger nærmest astronomiske. Det samme er børnepenge, dagpenge og SU. Østeuropæerne kan sagtens gå under danske lønninger og stadig tjene godt efter hjemlandets standard. Konsekvensen er social dumping, som mange 3F’ere oplever i hverdagen.

For den europæiske elite er fri bevægelighed en hellig ko. Spørgsmålet er, om det holder på længere sigt? Indvandringen fra Østeuropa var afgørende for det britiske nej til EU. »Den polske blikkenslager« har også ført til massiv EU-skepsis i Frankrig, Holland og andre vesteuropæiske lande.

Den økonomiske og politiske elite er bekymret for den folkelige EU-skepsis. Hér er en enkel recept: Sæt grænser for den fri bevægelighed.

21