Manuskript til klumme i Fagbladet 3F 23.6.2014
Af Lars Olsen
De 50 rigeste danskere er blevet 27 procent rigere på bare et år. Den vestlige verden har fået en ny form for overklasse, hvor rigdom og magt bunder mere i formue og arv end i hårdt arbejde.
»De superrige bliver rigere«.
Overskriften i Jyllands-Posten tirsdag dokumenterede det endnu engang. Der sker en dramatisk omfordeling af samfundets goder.
Det er Dansk Aktie Analyse, som kortlægger formuerne hos de rigeste danskere. Helt i front ligger familierne bag A.P. Møller Mærsk og Lego, der begge er god for over 150 mia. kroner. Alt i alt er de 50 rigeste personer og familier i det seneste år blevet 27 procent rigere, konkluderer kortlægningen.
Fokus på de superrige
Der er på det seneste kommet tiltrængt fokus på de store forandringer i toppen af samfundet. Den franske stjerneøkonom Thomas Pikkety udsendte for nylig bogen Kapital, som er blevet en bestseller i USA. Pikkety har også sat en ny dagsorden blandt danske meningsdannere, der tidligere bagatelliserede den stigende ulighed.
Pikkety påviser, at penge og magt i stigende grad koncentreres hos den rigeste procent – ikke kun i USA, men også i de europæiske velfærdsstater.
Den vigtigste kilde til rigdom er således ikke uddannelse eller hårdt arbejde, men formue og arv. Til den nye overklasse hører også bankfolk og topdirektører, hvis superlønninger fastsættes i lukkede forhandlinger med bestyrelserne i de store selskaber. Derfor slår Pikkety til lyd for øget beskatning af formue og arv.
Den nye kapitalisme
Det er selve kapitalismen, som har ændret sig, påpeger Pikkety. Vi er ved at vende tilbage til 1800-tallets dybe klasseskel og store formuegevinster. I tiden efter første og især anden verdenskrig var det ellers anderledes. Økonomierne i USA og Vesteuropa åbnede sig mod hinanden og skabte hidtil uset vækst. Arbejderbevægelsen stod stærkt, og mange stater gennemførte stærkere beskatning af de rige. Resultatet var fremgang og omfordeling til gavn for brede samfundsgrupper.
Fra 1980’erne vender billedet imidlertid. Under Reagan i USA og Thatcher i Storbritannien gennemføres liberalistiske revolutioner, der styrker kapitalen og svækker beskatningen.
Det sker også i Danmark
Det er en myte, at Danmark er forskånet for disse tendenser. Det dokumenterer vi i Det danske klassesamfund, som til efteråret kommer i en ny og opdateret udgave. Vi kan se, at mange af de tendenser, som Pikkety dokumenterer, også er på vej i Danmark.
Indkomster og formuer koncentreres hos en overklasse på under to procent, mens indkomsterne for brede grupper falder – enten på grund af lavere realløn eller øget arbejdsløshed.
De superrige danskere er de 50 på ugens liste i Jyllands-Posten. Mange er anden, tredje eller fjerde generation efter de driftige iværksættere, der skabte store danske virksomheder. De har ikke arbejdet sig op, men arvet sig til rigdom og magt. Og dén vokser – hurtigt.