Manuskript til klumme i Fagbladet 3F 21.12.2016

Af Lars Olsen

 

Skat er blevet snydt for gigantiske milliardbeløb i to kæmpe skandaler. Ny undersøgelse kan føre til fyring af topembedsmænd, men de ansvarlige ministre går fri.

Det handler om så mange penge, at vi næsten ikke kan fatte det.

Sidste år blev politikerne enige om at rette op på de største fadæser i dagpengereformen. Forbedringerne koster 300 millioner kroner. De blev skaffet ved et »uddannelsesloft«, som begrænser adgangen til videregående uddannelse to og tre. Loftet har ført til store protester og ophedet debat.

Samtidig er Skat indblandet i to kæmpe-skandaler – om udbytteskat og moms. Vores fælles kasse er formentlig snydt for over 30 mia. kroner – 30.000 millioner eller mere end hundrede gange så meget som forbedringerne af dagpengesystemet.

Sagen om udbytteskat er kaldt »Danmarkshistoriens største skattetyveri«. Skat har betalt 12,3 mia. kroner til folk, der ikke er berettiget til det. DR kortlagde tirsdag, hvordan en bagmand, rigmanden Sanjay Shah, lever en luksustilværelse i Dubai.

Et andet skattetyveri kan imidlertid være endnu større. Rigsrevisionen offentliggjorde i sidste uge en rapport om mulig momssvindel. Skats udbetalinger af negativ moms er på få år steget med 95 mia. kroner, og under to procent af sagerne kontrolleres.

Revisorer vurderede lørdag i Børsen, at staten er blevet snydt for over 20 mia. kroner:

»Vores udenlandske kunder er forbløffede over, at de bare uden videre får udbetalt penge fra staten. Det er de ikke vant til i andre lande, uden der er kontrol,« fortæller Peter Svendsen, som er momschef i revisionshuset EY.

Folketinget iværksatte i sidste uge en advokatundersøgelse af svindlen med udbytteskat. Advokaterne skal beskrive skiftende ministres rolle, men interessen samler sig om placeringen af det administrative ansvar, der kan føre til fyring af ledende embedsmænd.

Det grundlæggende problem er imidlertid ikke juridisk, men politisk. Afmonteringen af skattekontrollen er ikke et tilfælde. Miseren går tilbage til 2005, hvor VK-regeringen gennemførte en omfattende reform af Skat. I de følgende år blev mere end hver tredje medarbejder fyret, fordi deres opgaver angiveligt kunne udføres af et nyt computersystem. Et system, der aldrig kom til at virke.

Reformen blev gennemført af Kristian Jensen (V), der var skatteminister 2004-10 – han er nu finansminister. Og de »røde« regeringer 2011-15 fortsatte kursen. Politikere fra Socialdemokratiet, Radikale og SF har således også nallerne nede i klejnekassen.

Manglende skattekontrol har i flere år været velkendt blandt revisorer. Medarbejdere i Skat har også gjort opmærksom på problemet. Selvfølgelig har skiftende ministre også hørt om dét – alligevel søges mega-skandalerne tørret af i embedsmænd.

21