Manuskript til klumme i Fagbladet 3F, februar 2018
Af Lars Olsen
Rengøringsassistenter raser: Løkke aner intet om vores job. 39 procent af danskerne har fysisk arbejde, men de er forsvundet fra radarskærmen – både hos politikere og medier.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fået rengøringsassistenterne på nakken. Tidligere på ugen sagde Løkke til TV2, at somaliske kvinder sagtens kan tage et rengøringsjob, selvom de ikke kan dansk. »Man behøver ikke tale med sin moppe, sin kost og sin spand,« forklarede Løkke.
»Jeg tror ikke rigtig han ved, hvad en rengøringsassistent er,« siger Birthe Langgaard, der gør rent på Løgstør Rådhus, i en podcast på Fagbladet 3F.
Birthe Langgaard minder om, at rengøringsassistenter i dag skal læse arbejdsplaner, datablade og brugsanvisninger, så de kan dossere kemikalierne rigtig.
Statsministerens blindhed er ikke noget tilfælde. 39 procent af danskerne har fysisk krævende arbejde, men de er skrevet ud af den offentlige fortælling om samfundet.
Vores forestillinger om danskerne har ændret sig. Da jeg voksede op i 1960’erne og 1970’erne, var arbejder og arbejderklasse stadig en del af hverdagssproget. Og folk omtalte med stolthed sig selv som arbejdere.
I dag hævder medier og politikere, at vi lever i et »videnssamfund«, hvor danskerne står ved hæve-sænke-borde og udvikler kreative tanker. Det, der støjer og kræver fysisk anstrengelse, kan klares af polakker eller flygtninge, som ikke kan dansk.
Konsekvensen er ikke kun, at en statsminister udstiller sin åbenlyse uvidenhed. Vi ser også skævheden i uddannelsespolitikken. De unge strømmer imod gymnasier og universiteter, hjulpet på vej af forestillinger om »videnssamfundet« og »den kreative klasse«. Alt for få tager en erhvervsuddannelse – og virksomhederne mangler faglærte.
Eller tag seniorerne. Medierne svømmer over med historier om ældre, der realiserer sig gennem jobbet – eller hygger sig på golfbaner og eksotiske rejser. Også hér er den højere middelklasse blevet »normalbilledet«. At en stor gruppe er nedslidt efter mange år på byggepladser, fabrikker og plejehjem, går let og elegant i glemmebogen. Med reformer af efterløn og pensionsalder indretter økonomer og politikere samfundet efter deres egen socialklasse.
Politikere og medier er ofre for en kollektiv myte. At 39 procent har fysisk krævende arbejde, fremgår af analyser fra NFA – Det nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø. Tallet omfatter ikke kun håndværkere, slagteriarbejdere og rengøringsfolk, men for eksempel også dagplejere og pædagoger, der bærer rundt på børn utallige gange på en arbejdsdag.
Løkke & Co., kan vi så få noget respekt: For dem, der gør rent på kontorerne, reparerer husene og tørrer jeres gamle mor bagi!