»Stripperen bevæger sig både i lange seje træk og i små hidsige bevægelser… Stripperen er malersvendens yndlingsværktøj og genstand for mange håndværkervitser (…) Det gamle tapet fjernes med stripperen. Paw lægger godt med vægt i, også når han er nødt til at bøje ryggen. Siden er det ned på knæ for at fjerne det nederste tapet«.

Over halvdelen med fysisk arbejde døjer med ugentlige smerter. I indlægget i Politiken skriver jeg om de nye tal – og er med malersvend Paw Østergaard Jensen på arbejde. Jeg punkterer også myten om, at dårligdommene bare handler om arbejderklassens dårlige livsstil.

Nedslidning og pensionsalder er omsider blevet et vigtigt emne i debatten. Det er ikke mindst sket efter Socialdemokratiets udspil, som jeg kommenterer i denne JP-klumme. I andre klummer fortæller jeg om oplevelser ved mine foredrag – og hvordan en pensionsalder på 75 får unge til at fravælge en erhvervsuddannelse.

21