»Jeg flyttede 67 km fra Rådhuspladsen – og fik et helt andet perspektiv«.

Det er overskriften på mit meget læste essay i Altinget. At flytte fra hovedstadsområdet til Holbæk og Vestsjælland giver ofte en  anden vinkel på aktuelle samfundsspørgsmål. Hvad enten det er motorveje, uddannelse eller mediebilledet.

»I foråret var Høng på Vestsjælland vært for Skills, en festival der tiltrak 67.000 besøgende, hvor unge fra 49 faglige uddannelser dyster om at være dygtigst (…) Da vi boede i København og Humlebæk, var Skills ikke noget særligt. Medierne gik let henover det, gymnasier og universiteter fylder mere. Sådan er det ikke på Vestsjælland. Det er en stor begivenhed, som tre dage i træk var tophistorien i TV2 Øst.«

Meget af hovedstadsområdet domineres i dag af højindkomster, akademikere og universitetsstuderende – den brede arbejder- og middelklasse bor ude på Vestsjælland.

Det har også politiske følger: I et indlæg i sommeren 2022 skrev jeg, at »Socialdemokratiets naturlige højborge er byer som Frederikshavn, Holbæk og Sønderborg«. København er blevet for dyrt for de klassiske socialdemokratiske vælgere, og det ses på stemmetallene.

21