Manuskript til klumme i Fagbladet 3F 10.1.2014
Af Lars Olsen
»Vi skal genskabe respekten for håndens arbejde – og praktisk uddannelse«. Det er dét budskab, danskerne allerhelst hører fra politikerne, men Christiansborg går den modsatte vej.
Op til nytår deltog jeg i en politisk gimmick. Politiken bad en række forfattere og kommentatorer komme med deres bud på, hvad statsministeren skulle sige i nytårstalen. Det skulle være kort – kun ét budskab fra hver.
Mit handlede om uddannelse: Drop den massive fokus på flere akademikere, læg vægt på faglig uddannelse og voksen- og efteruddannelse, så faglærte og ufaglærte kan tage en uddannelse midt i livet. Jeg lod statsministeren slutte med en lille fanfare: »Jeg blæser i aften til kulturkamp: Vi skal genskabe respekten for praktisk arbejde – og praktisk uddannelse«.
Hverken jeg eller de andre medvirkende vidste, at Politiken syede vores indlæg om til én sætning, der blev testet i en meningsmåling. Men det gjorde avisen – og resultatet var overraskende. Mit budskab var det allermest populære.
49 procent ønskede, at Helle Thorning-Schmidt skulle slå til lyd for at »genskabe respekten for håndens arbejde – og praktisk uddannelse«.
På andenpladsen kom, at »der er for mange love og regler i Danmark, det skal der gøres op med i 2014«. 35 procent satte kryds hér.
Tredjepladsen var, at »regeringens reformer og nedskæringer har skabt et skævere Danmark, derfor skal social balance være den nye ledetråd«. Det fik støtte fra 30 procent i meningsmålingen, hvor folk kunne sætte mere end ét kryds.
Respekt for praktisk arbejde og uddannelse var således det suverænt mest populære blandt de i alt 13 budskaber. Resultatet står i skærende kontrast til skiftende regeringers politik. Reformer og politiske prioriteringer har forringet forholdene for håndens arbejde, mens samfundet indrettes efter folk med lange uddannelser.
Krisepolitikkens to største reformer er af dagpenge og efterløn. Det rammer arbejderklassen langt hårdere end den højtuddannede middelklasse. Det er arbejderne, som kommer tidligt på arbejdsmarkedet, har de mest nedslidende job og størst risiko for arbejdsløshed.
Forringelsen af dagpenge og efterløn blev vedtaget af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale. Men også SRSF-regeringen har prioriteret de velbjærgede og højtuddannede. Ifølge regeringen skal 25 procent af alle unge tage en akademisk uddannelse. Der pumpes milliarder i universiteter, gymnasier og SU, og status koncentreres om uddannelsernes hovedspor: Boglige fag i folkeskolen, gymnasium, universitet …
Måske er det på tide, at »røde« og »blå« politikere lægger øret til betonen og hører græsset gro. Danskerne vil have respekt for håndens arbejde og praktisk uddannelse. De vil have en kulturrevolution.