Manuskript til Fagbladet 19.6.2020

Af Lars Olsen

 

For højtlønnede lobbyister og meningsdannere findes »samfundssind« kun i fremmedordbogen. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen går foran med et skidt eksempel.

Regeringens håndtering af Corona’en får topkarakter: Hele 85 procent af danskerne støtter den. Nogenlunde som i Norge og Finland – og langt over andre europæiske lande.

Det er imidlertid ikke jævne danskere, der sætter dagsordenen i medierne. Og blandt de bedrestillede klasser er der i disse uger en frustration, som grænser til raseri:

»Det er fredag aften. Jeg rejser mig fra den rødternede dug på restaurant L’Education Nationale ved 23-tiden. God mad, bedre vin og endnu bedre selskab, men nu er det tid til at komme hjem inden spærretid – virus er jo farligere efter midnat,« skrev Lars Løkke Rasmussen ironisk i BT. Og den festglade eks-statsminister fortsatte:

»Også jeg skal dø – en dag. Men jeg har tænkt mig at gøre det med støvlerne på. Og derfor tillader jeg mig at sige … det må slutte nu!«.

Lægen Ida Donkin svarede: »Kære Lars Løkke, det handler ikke kun om dig«. I Berlingske mindede hun om de svage grupper, der kan dø af Corona – »jeres forældre, jeres kræftsyge nabo eller den treårige med nedsat immunforsvar«.

Lars Løkke er imidlertid ikke alene. Lobbyister har i månedsvis haft fri leg i medierne, direktøren for arbejdsgiverorganisationen Horesta, Katia Østergaard, har nærmest slået sin seng op hos TV News.

Lige nu diskuterer vi så sommerens rejser. Regeringens åbning af grænserne, med skelen til landenes smittetryk, er for lidt, for sent og forvirrende – den får fuld skrue hos redaktører og studieværter med godt helbred og endnu bedre tegnebøger.

For den rejselystne højere middelklasse er det utænkeligt at holde ferie på vores egne breddegrader. Det er allerede glemt, at Corona kom til Danmark med hjemvendte skiturister, og at epicentret i starten lå i de velstillede områder nord for København.

Det er også glemt, at det for en stor del af befolkningen er normalt med sommerferie i Danmark. I 2018 holdt 66 procent af 3F’erne ferie på campingpladser, i sommerhuse eller hjemme i haven. Udlandsrejser sker udenfor sæsonen, hvor arbejderklassens pengepung lettere kan være med.

Corona-krisen har endnu engang vist snæversynet i de bedrestillede klasser. Det pakkes ind i fine ord om »personlig frihed« og »det åbne samfund«, men handler banalt om ét – mig, mig, mig.

21