Manuskript til klumme i Fagbladet 3F 20.3.2017

Af Lars Olsen

En kontrollant i Skat tjener sin løn ind 38 gange. Alligevel vil regeringen ikke styrke skattekontrollen. Afvisningen grænser til landsskadelig virksomhed.

38 gange.

Så mange gange tjener en kontrollant i Skat sin løn ind ved at skaffe ekstra penge til statskassen.

Det fremgår af tal fra Skatteministeriet. I de første 9 måneder af 2016 indbragte knap 65 skattekontrollanter således hele 1,5 mia. kroner.

http://politiken.dk/indland/politik/art5869412/Efterlyste-kontrollanter-kradser-millioner-ind

Alligevel bruges der langt mindre på skattekontrol end tidligere. I 2011 var der et budget på 1,2 mia. – i år er der kun afsat 567 millioner. Tallene stammer fra Skats budgetter, som Politiken har fået indsigt i.

Dette sker til trods for, at Danmark i de seneste år har oplevet flere milliardtunge skatteskandaler. Udenlandske svindlere lænsede statskassen for 12,3 mia. i udbytteskat. Samtidig har Skat mistet tocifrede milliardbeløb på negativ moms og gæld til det offentlige, der aldrig bliver inddrevet.

Et bredt flertal i Folketinget blev i efteråret enige om en redningsplan for Skat. Nu viser det sig imidlertid, at pengene går til nye it-systemer og et mere retvisende system for ejendomsvurderinger. Skattekontrollen har som nævnt færre penge end for 5 år siden.

Det skal ændres, mener Socialdemokratiet. Partiet brød i denne uge den politiske borgfred om Skat. I et nyt udspil, der modtages positivt af Dansk Folkeparti, foreslås 1.000 ekstra kontrollanter. De skal ansættes i fire nye centre, som alle placeres i provinsen udenfor de store byer.

http://stiften.dk/indland/S-1000-nye-medarbejdere-til-Skat-og-det-skal-vaere-i-provinsen/artikel/442550

»Det handler helt grundlæggende om retfærdighed. Vi har et samfund, der bygger på en kontrakt om, at vi alle bidrager. Vi ser, at den kontrakt bliver undermineret af blandt andet sagerne om udbytteskat og Panama-papirerne. Folk mister tillid til myndighederne, og den skal vi have genopbygget,« siger S-formand Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet kalkulerer med, at de ekstra kontrollanter allerede efter to år tjener sig ind igen. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil imidlertid først diskutere forslaget, når der anvises »en fornuftig finansiering«.

Synspunktet er grotesk. Ifølge Lauritzens eget ministerium tjener en skattemedarbejder sin løn ind 38 gange. Når regeringen i dén situation siger nej, så nager mistanken: at liberalistiske kræfter holder hånden over skattesvindlere.

Lad os få lov og orden!

V-LA-K-regeringens ophold i ministerkontorerne er ved at udvikle sig til Danmarks dyreste varmestue. Regeringen kan ikke komme igennem med sin politik og heller ikke regere landet på forsvarlig vis. Lad os få det valg!

21