Manuskript til klumme i Fagbladet 3F 25.11.2016

Af Lars Olsen

 

En folkelig protestbølge skyller over den vestlige verden, og det må politikerne lytte til. S-formand Mette Frederiksen retter fokus mod den folkelige utryghed. Det sætter Dansk Folkeparti under pres.

»Den gruppe, der føler sig utryg, har ret. Verden er blevet mere utryg, og det er dem, der hele tiden bliver udfordret (…) De mangler det øvrige samfunds erkendelse af, hvor svært det kan være, når man er nedslidt. Når man er røget ud af dagpengesystemet. Eller når man bor i en del af Danmark, hvor væksten ikke er«.

Sådan siger S-formand Mette Frederiksen til Fyens Stiftstidende. Hun stiller skarpt på lønmodtagerne nederst i hierarkiet, som ofte overses af politikere og velbjærgede meningsdannere.

De »oversete« er kommet i fokus efter Brexit og Trumps valgsejr i USA. Begge steder gjorde mobiliseringen af den hvide arbejderklasse udslaget. Trump vandt de gamle industristater Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, der ellers altid stemmer på Demokraterne.

Mette Frederiksen peger på, at globaliseringen skaber nye skel i de vestlige samfund. For de velstillede betyder det højere løn og nye muligheder. Sådan er det ikke for ufaglærte og en del faglærte. De oplever social dumping og udflytning af arbejdspladser. Dét udnyttede Trumps kampagne.

Andre politikere og meningsdannere nøjes med at skælde ud på Trump og vælgerne. »Elsk eliten«, hed Politikens leder i mandags. »Jeg vil have et nyt folk,« lyder et af de mest læste indlæg på avisens hjemmeside. Forfatteren er en rektor fra Rungsted.

Mette Frederiksen opfordrer den progressive middelklasse til at se ud over sin egen næsetip. I lørdags kom hun i Jyllands-Posten med denne diagnose af det folkelige opbrud i USA, Storbritannien og Danmark: http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE9163736/mette-frederiksen-vi-kan-ikke-uden-europaeernes-tillid/ »Utryghed, social dumping, kriminalitet, ukontrolleret indvandring og følelsen af et distanceret politiske system er nogle af de væsentligste forklaringer«.

Halvandet år efter valget af ny S-formand skimter vi omsider »Mettes projekt« – at sætte fokus på de klassiske arbejdervælgere. Socialdemokratiet kræver bedre pensionsvilkår for de nedslidte og øgede uddannelsesmuligheder for de ufaglærte. Mette F. vil gøre op med det kontrolhysteri, som er en pestilens for mange offentligt ansatte.

Men, men, men … De nye signaler er endnu ikke omsat i konkret politik. Det sker forhåbentlig snart. Hvis en ny S-ledet regering ikke har præcise forslag, før den træder til, så overtager embedsmændene styringen. Det så vi under Thorning.

Valget kan komme ganske hurtigt. Med Liberal Alliance i regering lægges op til en endnu mere skæv politik. Kan Dansk Folkeparti holde til dét? DF har med stor dygtighed udnyttet den folkelige protestbølge og er sårbare i social- og fordelingspolitikken. Socialdemokratiets nye kurs gør det ikke lettere for dem.

21