Klumme hos Fagbladet 3F 30.3.2020

Af Lars Olsen

Lørdag aften sendte TV2 et stort anlagt show: Danmark står sammen. Det var med både kronprinsen, statsministeren og kendte musikere, som spillede fra deres hjem og altaner – en tak til de danskere, der holder samfundet i gang.

Showet hyldede sundhedspersonalet, men også mange andre. Med en mikrofon på en lang stang interviewede en reporter nogle af dem:

Skolelæreren, der underviser børnene over nettet.

Kassemedarbejderen, der sidder i supermarkedet bag plexiglas.

Renovationsarbejderen, der kæmper med overfyldte skraldespande – mange er hjemme under krisen.

Buschaufføren, der kører med nødvendige, men halvtomme, busser.

»Når du skal ud og handle, når vores skraldespand bliver tømt, når du skal med bussen – smil og sig tak,« sluttede reporteren.

Men hov, glemte han ikke nogle? Hvor var finansanalytikeren, der har travlt med at jonglere med millionerne? Og hvad med  seniorkonsulenten og hans vigtige rapporter om, at vi andre skal være omstillingsparate? De glemte også topchefen, der er ophængt med at uddele fyresedler. Tv2 modtager givetvis en klage over dette ensidige program fra Liberal Alliance og tænketanken Cepos.

Eller gør de? I dag kan de fleste af os se hvilke samfundsgrupper, der er afgørende for samfundet. Til daglig er det imidlertid ikke dem, der får mediernes opmærksomhed – eller de højeste indkomster.

Jeg har, sammen med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, udsendt flere bøger om klasseskel i Danmark – og lige nu arbejder vi på en ny bog. Vi dokumenterer ikke kun, at den økonomiske ulighed stiger, og at toppen i samfundet rager til sig som aldrig før. Vi ser også tankevækkende ændringer i overklassen – selvstændige, topchefer og specialister med indkomster over 1,2 million.

Stadig flere af de mest velaflagte danskere findes i tre brancher: Finansverdenen, kommunikation og konsulentvirksomhed. Det er også hér, vi ser de højeste indkomststigninger.

For 30 år siden var finans og konsulentvirksomhed støttefunktioner for produktive erhverv som industri og byggeri, i dag er de dominerende i økonomi og beslutninger.

Corona-krisen skaber respekt om en del erhvervsfolk: Bryggeriet, der omstiller produktionen til håndsprit – biludlejningsfirmaet der stiller biler gratis til rådighed for ansatte på hospitalerne. Men krisen viser også, at mange i toppen scorer kassen på en parasitær kapitalisme, vi sagtens kan undvære.

Forhåbentlig huskes lektien også efter krisen af medier, politikere – og vælgere.

21