Manuskript til klumme offentliggjort på jp.dk 20.5.2013

Af Lars Olsen

 

Nissen holder flyttedag. Nu er det Venstre, som har problemer med det dagpengespørgsmål, der i månedsvis har redet den »røde« regering som en mare. V-formand Lars Løkke Rasmussen kalder regeringens forslag om en ny arbejdsmarkedsydelse for »en lappeløsning«. Derimod lyder der ganske andre toner fra en række af Venstres borgmestre. De roser regeringens redningspakke for de titusinder, der er ved at falde ud af dagpengesystemet.

Langelands borgmester kalder SRSF-regeringens udspil for »glædeligt«: »Hvis ikke, der var kommet en hjælpende hånd, ville der være borgere, som nok var nødt til at flytte fra hus og hjem. Og så ville der komme endnu flere sociale problemer på Langeland«, sagde Bjarne Nielsen (V) fredag til JP.

Borgmesterkollegaen i Rebild, Anny Winther (V), er tilfreds med, at dagpengereformen indfases langsommere end planlagt i 2010, da Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de radikale vedtog reformen: »Det er fornuftigt at lave en anden indfasning. Der er mange, som er udsatte, og som vil få et uoverskueligt liv, hvis de slet ikke har et forsørgelsesgrundlag«.

Uenigheden mellem V-toppen og borgmestrene er ikke tilfældig. Borgmestrene er langt tættere på de arbejdsløse borgere. De kan ikke klare dén med smart retorik og langsigtede 2020-planer, men må forholde sig til menneskers dagligdag og økonomi her og nu. Det er brudfladen mellem Christiansborg og det levede liv ude i kommunerne.

 

I »rød blok« kan de dårligt få armene ned. Endelig lytter regeringstoppen. Endelig er der igen en lille smule forskel på rød og blå. Kandestøberne spekulerer allerede i et »dagpengevalg«. Regeringen foreslår ikke kun, at »de udfaldstruede« frem til 2016 modtager en ny arbejdsmarkedsydelse, men nedsætter også en kommission, der skal skitsere et nyt dagpengesystem i foråret 2015, lige op til næste valg. Et udspil, der let kan splitte »blå« blok, hvor Dansk Folkeparti – ligesom V-borgmestrene – vil hjælpe de ledige.

Når det kommer til stykket, præges »rød« blok imidlertid af nøjagtig de samme brudflader. Det er bemærkelsesværdigt, at en regering, ledet af landets gamle arbejderparti, lod det komme så vidt. Regeringstoppen handlede først, da den politiske krise bragte nøglerne til ministerbilerne i fare. Thorning & Corydon skulle kigge helt ned i afgrunden, før de fandt ud af at justere kursen.

Forløbet havde været utænkeligt for nogle årtier siden, da Socialdemokratiet var anderledes forankret i arbejderbefolkningen og fagbevægelsen. Men forbindelseslinjerne mellem S-toppen og den brede befolkning bliver stadig tyndere – det samme gør kontakten til fagbevægelsen. Det er embedsmænd, eksperter og mediernes omskiftelige kastevinde, som former S-toppens politik.

Regeringer under socialdemokratisk ledelse har også tidligere strammet i dagpengesystemet, men det skete på tidspunkter, hvor økonomien var på vej op – og der var nye job til de arbejdsløse. Samtidig er arbejderbevægelsens historie rig på eksempler, hvor rettighederne for de arbejdsløse udbygges i krisetider, hvor flere rammes hårdere.

 

»1240 K« er titlen på et nyt politisk program på TV2 News – endnu ét af den slags, hvor kandestøbere og politikere dissekerer dagsformen i det politiske spil. Programmet er opkaldt efter Christiansborgs særlige postnummer og ganske sigende for horisonten i aktuel politik. Christiansborg lukker sig om sine egne processer og taktiske spil, med stadig tyndere forbindelseslinjer til det levede liv udenfor. Et skred, der skaber brudflader hos både røde og blå.

21